Gemeenschappelijk vakbondsfront spoorpersoneel dreigt met acties

Persbericht

(20/09/22) - Tijdens een vergadering met 200 militanten heeft het Gemeenschappelijk Vakbondsfront vandaag aan de alarmbel getrokken. Het betreurt dat de regering nog steeds geen concrete beslissing heeft genomen over het afsluiten van de diensten- en performatiecontract met NMBS en Infrabel, noch een budgettair traject heeft vastgelegd om de ambities te concretiseren die het zelf heeft vastgelegd.

Om die reden heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront van het spoor beslist om te reageren met een gradueel en progressief actieplan, dat start met de indiening van een stakingsaanzegging voor 24 uur op 18 oktober 2022.

Met de Spoorvisie 2040 keurde de ministerraad in mei een stappenplan goed dat de trein aantrekkelijker moet maken in functie van de klimaatdoelstellingen. Ineens werd ook beslist om, in het raam van de liberalisering van het binnenlands reizigersvervoer, aan de NMBS voor de komende tien jaar een openbaredienstencontract te gunnen.

Ondertussen dringt de tijd. Deze beslissing moet, teneinde de Europese richtlijnen te respecteren, op 1 januari 2023 van kracht zijn.

Het Gemeenschappelijk Vakbondsfront trekt aan de alarmbel omdat er dringende maatregelen moeten worden genomen om de afbraak van de arbeidsomstandigheden van het spoorwegpersoneel een halt toe te roepen en een kwaliteitsvolle openbare dienstverlening te kunnen realiseren.

Deze moeten ook de noodzakelijke middelen voorzien om een sociaal contract af te sluiten met daarin aanwervingen, arbeidsomstandigheden en welzijn voor het personeel.

Philippe DELHALLE
Voorzitter VSOA-Spoor

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten