Coronavirus : “De nodige lessen trekken”

<i>Olivier Idon</i>
Olivier Idon

Ook de trein bleef in deze coronatijden rijden. Weliswaar met een beperkte dienstregeling. VSOA-afgevaardigde Olivier Idon is verkeersleider en getuigt dat het personeel er alles aan doet om de reiziger zo goed mogelijk te bedienen. Er moeten wel de nodige lessen worden getrokken om de werkomstandigheden te verbeteren.

“De werkomstandigheden waren niet eenvoudig”, vertelt Olivier. “Bij het kantoorpersoneel werden de veranderingen onmiddellijk ingevoerd. Wij werkten echter door met soms meer dan 25 in een slecht verlucht kantoor, waarin het onmogelijk was om de sociale afstand van anderhalve meter te respecteren.”

Bazen luisterden niet

De werklast was zeer hoog en de aanpassingen ondoordacht genomen. “Als onze bazen naar ons hadden geluisterd, hadden ze deze reorganisaties niet doorgevoerd. Wij hebben geen beschermingsmiddelen, ze gaven ons enkel goede raad. Het is bijna misdadig hoelang het duurt om beslissingen te nemen, we zouden het schuldig verzuim kunnen noemen.  Ondertussen riskeren we ons leven. Ik wil wel graag Jean-Michel Lambert, verantwoordelijke VSOA-Spoor, bedanken voor zijn luisterend oor en zijn inzet voor onze veiligheid en ons welzijn. Onze directie heeft weliswaar in een mooie brief laten weten dat ons werk van het grootste belang is, maar er staat weinig tegenover.”

Alles voor de reizigers

De motivatie blijft evenwel overeind: “We doen er alles aan zodat reizigers kunnen reizen en er goederen vervoerd kunnen worden. Sommigen bleven werken, ook al waren veel beslissingen van de directie ontoereikend en soms ronduit verkeerd. Anderen gingen eraan kapot, zijn ziek geworden. Dat mogen we echt niet in de doofpot stoppen! Het is dankzij het VSOA dat we nu in betere omstandigheden kunnen werken. Er is zeer goed onderhandeld. Maar we willen dat na de coronacrisis deze onderhandelingen verdergezet worden, dat het VSOA-Spoor vastberaden zal blijven onderhandelen tijdens het overleg van het nieuw protocol van Sociaal Akkoord 2020-2022.”

Olivier wil zijn leven na de crisis gewoon hernemen. “Als ik iets wil onthouden uit de crisis, is het de samenhorigheid, en de wederzijdse hulp. De mensen zijn minder egoïstisch geworden, en respecteren elkaar meer.”

Onze website maakt gebruik van cookies. Dit helpt ons om je een betere gebruikerservaring te bieden en laat ons ook toe onze website te optimaliseren.  Door verder te surfen, stem je in met het gebruik hiervan.

Meer infoSluiten